Ce trebuie sa stii atat la amanetarea cat si la scoaterea bijuteriei

In momentul in care ai nevoie de o suma de bani pentru o perioada scurta de timp si nu vrei sau nu poti sa apelezi la serviciile unei banci, amanetarea unui obiect de valoare poate fi o solutie buna.

Este adevarat ca nimeni nu isi doreste sa isi amaneteze un obiect de valoare dar, din pacate, in viata, trecem si prin situatii financiare mai neplacute, cand suntem nevoiti sa renuntam la o bijuterie de suflet pe care ne-am dori foarte mult sa o recuperam dupa iesirea din impas. Pentru astfel de situatii este bine sa mergi la o casa de amanet, pentru ca iti poti recupera obiectul amanetat.

Un alt avantaj al casei de amanet este ca iti ofera sigur imprumutul de care ai nevoie, rapid si la orice ora ai nevoie iar, ca si garantie, poti duce una sau mai multe bijuterii, indiferent daca acestea sunt noi, uzate ori deteriorate.

Dupa cantarirea si verificarea bijuteriei se intocmeste un contract in care se va mentiona perioada pentru care se face imprumutul (in general, contractul de amanet are ca perioada pana la 30 de zile). Daca alegi sa mergi la o casa de amanet respectata vei constata ca nu iti va percepe dobanda la inceput, ci la sfarsit, cand are loc rambursarea. In situatia in care iti rezolvi problemele financiare mai devreme si esti in masura sa achiti imprumutul luat, casa de amanet are obligatia sa iti restituie bijuteria sau obiectul amanetat oricand achiti debitul. Ai grija, in aceasta situatie, ca dobanda perceputa sa ti se calculeze pana la acea data si nu pana la sfarsitul perioadei stabilite in momentul amanetarii. Casele de amanet nu au obligatia sa faca aceasta recalculare dar, daca isi respecta clientii, o vor face.

In schimb, daca, la data stabilita in contract, debitorul nu poate sa isi achite suma imprumutata exista doua variante. Prima consta in achitarea dobanzii si prelungirea imprumutului pana la o data ulterioara. A doua este situatia in care vrei sa renunti definitiv la bijuterie. In acest caz, datoria va fi anulata si achitata de bijuteria amanetata. Dupa aceea, casa de amanet o va reconditiona, reparand-o daca are mici defecte si stergand-o cu o solutie speciala, astfel incat sa arate ca noua si sa o poate vinde.

De mentionat este faptul ca, indiferent daca ai achitat imprumutul sau ai renuntat la bijuteria amanetata, nu mai ai nicio obligatie fata de casa de amanet si poti imprumuta oricand o alta suma, fara niciun impediment.