Ce trebuie sa faceti inaintea de inceperea construirii casei?

Intre finantarea proiectului dumneavoastra si semnarea avizului (daca apelati la un arhitect sau o firma de constructii), exista o serie de masuri care trebuie luate.

Daca aveti un proiect de constructie, primul lucru care trebuie facut este stabilirea bugetului. Acesta cuprinde resurse, capital, datorii, cheltuielile pentru constructie si cheltuieli diverse (impozitul pe proprietate, taxe, racordari…).

Dupa ce ati stabilit bugetul necesar, se cauta terenul pe care urmeaza sa se ridice cladirea. Acesta va juca un rol important in valorizarea bunului dumneavoastra.

Pentru a face alegerea corecta a terenului, trebuie sa aveti in vedere o serie de criterii, printre care: locatia sa – terenul pe care il gasiti sa fie aproape de mijloacele de transport, magazine sau afaceri, institutii de invatamant, sa se gaseasca in apropierea zonelor verzi (paduri, parcuri, …) sau a zonelor industriale. Daca terenul este in panta trebuie sa luati in calcul si eventuale proiecte de terasament, dimensiunea sa (in cazul in care achizitionati un teren izolat, va trebui sa verificati si sa definiti limitele vecinatatii cu ajutorul unui inspector in cadastru; In cazul in care achizitionati o parcela, terenul ar trebui sa fie marcat.), orientarea pe care o are (vital, acest criteriu va va influenta in mod direct incalzirea; prin urmare, alegeti o orientare spre sud pentru dormitoare si camera de zi, iar pentru bucatarie, garaj sau toaleta, de exemplu, alegeti nordul. Desi noua constructie este supusa reglementarilor termice, asigurati-va ca acest criteriu este indeplinit inainte de a cumpara un teren) durabilitatea acesteia (in cazul in care terenul este izolat, analizati daca poate fi conectat la apa, canalizare, dar, de asemenea, si la energie electrica si gaze naturale).

Dupa ce ati stabilit toate aceste aspecte urmeaza intocmirea proiectului casei. El trebuie realizat de un profesionist in urma precizarilor pe care i le oferiti, precizari legate de posibile extensii, amenajarea unui subsol locuibil, instalarea echipamentelor casnice.

In plus, proiectul casei va determina: aspectul camerelor, dimensiunea camerelor, deschiderile, spatiile, amenajarile interioare de tip scara, holuri si dulapuri, alte spatii de locuit, cum ar fi birouri, mansarda sau veranda.

In cele din urma, pentru a demara constructia, veti avea nevoie de avizele de constructie. Pentru acestea se intocmeste si se depune o cerere la primaria localitatii pe raza caruia se va construi casa.